Toimiston linjauksia Projekteista

Faktoja syvästä ytimestä

(koonnut Peksi)

#1 Softaprojekti ei ole uskonto. Älä tee siitä sellaista.

Unohda tarkat metodologiat ja niiden koomiset säännöt. Jokainen projekti tekijöineen tarvitsee omat, siinä toimivat toimintavat. Eivät metodologiat huonoja eivätkä pahoja ole, mutta pääasiassa ne ovat vain hetkiä ajassa ja tulonlähteitä kirjailijoille ja konsulteille. Niistä kannattaa poimia ne asiat, jotka toimivat juuri sinun casessasi.

#2 Projektisi ei ole uniikki. Hyödynnä valmista.

Vaikka kaikki projektit ovat jossakin määrin omanlaisiansa, ne ovat silti evoluution tulosta. Hyödynnä valmista, kopioi. Älä usko, että kaiken uusiksi kerralla kirjoittaminen on hyvä ratkaisu. Jos aidosti lähdet tekemään tyhjän päälle uniikkia projektia, menet tuntemattomille vesille ja voit valmistautua epävarmaan aikatauluun ja siihen, että projekti osoittautuu opettavaiseksi tutkimushankkeeksi (ei projektiksi).

Niin kivoja kuin tutkimushankkeet ovatkin, ne eivät välttämättä ole taloudellisesti kannattavia. Autiomaa on suuri seikkailu, mutta sinne on kivempi mennä kartan kanssa.

#3 Mitä isompi projekti, sitä enemmän yleiskustannuksia.

Kommunikaatio ja palaverointi maksaa ja kestää. Pilko isot projektit pienemmiksi palasiksi, tee asioita rinnakkain monen riippumattoman tiimin voimin. Mutta muista, että jokainen palanen ja jokainen tiimi tarvitsee todellisen asian omistajan, sen henkilön jolla hommaa tehdään ja joka on asiasta aidosti kiinnostunut.

#4 Viiveitä on ollut ja niitä aina tulee.

Ihmisiä sairastuu, odottamatonta tapahtuu, virheitä syntyy ja niitä korjataan. Strömsötä ei ole olemassa. Huomioi tämä suunnittelussa, uskalla laittaa aikatauluun väljää ja tyhjää.

#5 Varo koodauksen supersankareita.

Supersankarit ovat ilmiömäisen nopeita kirjoittamaan nerokasta koodia, jota keskivertokollegojen on tuskaista ymmärtää. Seurauksena on ikuinen painajainen, sillä supersankarit eivät tee tylsää ylläpitoa, joten ylläpito jää kollegojen vastuulle. Lopputuloksena kollegat säätävät koodia, jota eivät tajua ja aika pian ihan kaikilla on ikävää.

#6 Paljon kovaa ja innostavaa työtä,

Isot tulokset tarvitsevat isosti duunia. Paneutumista ja innostumista. Oikoteitä ei ole. Sinun on välitettävä sinun projektistasi - jos et näin tee, niin miksi kukaan muukaan välittäisi?

#7 Älä luota numeroihin ja prosentteihin. Edistymistä on vain se minkä näkee omilla silmillä.

80% valmis kertoo mitä? Ei mitään eikä mistään. Usko edistymiseen vain, kun näet sen silmilläsi protona, demona, POCcina, käyttöliittymänä joka toimii tai vaikka datana, joka tallettuu tietokantaan. Mikä tahansa minkä näet on totta, numerot ja Excelit ovat vain numeroita. Tästä toki on poikkeus, 100% on hyvä numero.

#8 Älä paisuta pullataikinaa.

“Minimum viable product” ja siitä pala palalta eteenpäin.